Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A 17. század utolsó harmadában Stájerország dél-keleti részén boszorkányperek sorozatára került sor, amelyeken állítólagos boszorkányokat és varázslókat kínzásokkal vallomások tételére - Ausztriai utazás magazin
részletek »

Boszorkányőrület - Riegersburg

Ausztriai utazás magazin. Mit és hogyan érdemes megnézni a sógoroknál, Ausztriában. Nem kevés magyar vonatkozású hely, uticél vár ránk a szomszédos magas hegyes-völgyes-vizes kis országban, célszerű megtervezni az utazásunkat, ha Ausztriába utazunk.
Ausztriai utazás magazin
Itt vagy: Ausztriai utazás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Boszorkányőrület - Riegersburg
Boszorkányőrület - Riegersburg
A 17. század utolsó harmadában Stájerország dél-keleti részén boszorkányperek sorozatára került sor, amelyeken állítólagos boszorkányokat és varázslókat kínzásokkal vallomások tételére kényszerítettek, amely után pedig szörnyű ítéleteket hoztak. Gyakran elég volt egy jeges eső, ami a termést elverte, hogy a bűnöst keressék, akinek természetfeletti erőt tulajdonítottak. Emellett a boszorkányperek arra is jók voltak, hogy a nem kívánatos személyeket eltávolítsák.
A számos vádlott között ismert riegersburgiak is voltak, pl. Michael Zirkelius, akit azzal vádoltak meg, hogy az erdőben orgián vett részt. A vádemelés után hamarosan titokzatos körülmények között halt meg.
A hetzendorfi papnak, Gregor Agricolának is bíróság elé kellett állnia, akit kínzással vettek rá a vallomásra.
A stájermarki boszorkányperekben nagy szerepet játszott Purgstall gróf, a Gallerin lányának a férje.
A Riegersburgi várban a boszorkány szoba és a boszorkány múzeum emlékeztet ezekre a sötét időkre.

A legendát és a valóságot gyakran nehéz megkülönböztetni. Bizonyított tény, hogy voltak boszorkányperek, de a forrásokkal bizonyított szörnyűségeket a szájhagyomány el is torzította.

A boszorkányőrület áldozata lett a virágos boszorkány (Blumenhexe), Katharina Paldauf, akinek a legenda szerint sikerült virágokat télen virágba borítania. Galler bárónő szolgálatában állt. 1675-ben vádolták meg, kínzással hallgatták ki és kivégezték.
Hirdetés

A vár 1822 óta a Liechtenstein családé. A családfájuk a 12. századig nyúlik vissza. I. Johannes von Liechtenstein, aki megvásárolta Riegersburg várát hadvezér volt és béketárgyalásokat vezetett Napóleonnal. Neki köszönhető, hogy Liechtenstein megmaradhatott hercegségnek.

A kastély mai tulajdonosai Annamarie hercegnő és Friedrich von Liechtenstein herceg és fiaik: Emanuel és Ulrich herceg.

Szerző: Schmidt Valéria

Címfotó: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Riegersburg_1.jpg
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Riegersburg, Steiermark, boszorkányper, boszorkányüldözés, vármúzeum
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-04-23 08:32:56
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü