Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hallstatt Ausztriában a Salzkammerguti tóvidéken terül el, gyönyörű természeti környezetben hegyek ölelésében 508 méter tengerszintfeletti magasságban. 1997-ben felkerült az UNESCO világörök - Ausztriai utazás magazin
részletek »

Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 1. rész

Ausztriai utazás magazin. Mit és hogyan érdemes megnézni a sógoroknál, Ausztriában. Nem kevés magyar vonatkozású hely, uticél vár ránk a szomszédos magas hegyes-völgyes-vizes kis országban, célszerű megtervezni az utazásunkat, ha Ausztriába utazunk.
Ausztriai utazás magazin
Itt vagy: Ausztriai utazás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 1. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 1. rész
Hallstatt Ausztriában a Salzkammerguti tóvidéken terül el, gyönyörű természeti környezetben hegyek ölelésében 508 méter tengerszintfeletti magasságban. 1997-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ez az elismerő kitüntetés szoros kapcsolatban áll a vidék 7000 éves történetével.
1734-ben találtak egy holttestet, amelyet a só konzervált. Majd 1846-ban egy 1000 sírból álló temetőre bukkantak, s így a település lett a névadója egy ősi korszaknak, a hallstatti kultúrának.
A "sóba zárt ember" kiséri el a látogatókat időutazásra. 7000 év történetébe kaphat az időutazó betekintést. Panorámalifttel érjük el a sóbánya bejáratát. A Sókristály-kamrában hallható a tenger zúgása, emlékeztetve arra, hogy minden só a tengerből származik. 50 billiárd só található a tengerekben és az emberiség egy évi sófelhasználása 150 millió tonna.
A "Hörnerwerk" földalatti sóstavat rejteget. 250 méter mélységbe ereszkedünk alagutakon keresztül, melyeket több ezer éven keresztül emberi kéz alkotott. 200 méter mélységben elérjük a sóhatárt. Vízálló kabát és cipők hasznosak lehetnek a 3 órás túra során.

A városi múzeumban háromdimenziós utazást teszünk. Felejthetetlen élmény kicsik és nagyok számára. 3D-s szemüvegen keresztül kisérjük végig Hallstatt 7000 éves történetét az őskori sóbányától napjainkig.
Hirdetés

Hallstatt másik érdekessége a Csontház, ahol 610 festett koponya található. A "koponyafestészet" elsősorban a 19. században volt bizonyos kultúrkörökben szokásban, az osztrák Innviertelben, Salzburgban, Tirolban és Bajorországban. Még ma is ápolják a településen ezt a hagyományt.

Táblák vezetik a látogatókat a település utcáin, a környező szép természetbe megismertetve régi és mai kultúráját, legendáit ennek a csodás vidéknek.

Szerző és fotók: Schmidt Valéria
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Hallstatt, Salzkammergut, sóbánya, világörökség, Csontház
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-04-26 07:59:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü