Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. A vár a környéken az egyetlen, amelyet a törökellenes háborúk alatt soha nem foglaltak el. Az Esterházy hercege - Ausztriai utazás magazin
részletek »

Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein

Ausztriai utazás magazin. Mit és hogyan érdemes megnézni a sógoroknál, Ausztriában. Nem kevés magyar vonatkozású hely, uticél vár ránk a szomszédos magas hegyes-völgyes-vizes kis országban, célszerű megtervezni az utazásunkat, ha Ausztriába utazunk.
Ausztriai utazás magazin
Itt vagy: Ausztriai utazás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein
Fraknó vára (forrás: Creative Commons)
Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. A vár a környéken az egyetlen, amelyet a törökellenes háborúk alatt soha nem foglaltak el. Az Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos "trezorja" volt. A család évszázadok során összegyűjtött kincsei napjainkban is megtekinthetők itt.
Esterházy kincstár
A vár 1626 óta az Esterházy család tulajdonában van. Olasz építőmesterek tervei alapján emelték
a 17. században erődítménnyé. Ezzel párhuzamosan született meg az egyedülálló műgyűjtemény is. Ötvösmunkák, elefántcsontból faragott művek, kuriózumok, textíliák és értékes fegyverek töltötték meg a barokk kincstárat. Ritka, különleges nyomatok kerültek a levéltárba. A termeket portrék és festmények ékesítették.

Esterházy ősgaléria
Az Esterházy ősgaléria napjainkban Közép-Európa legnagyobb barokk képgaléria gyűjteménye.
Az ősgalériában bemutatott, mintegy 300 műtárgy az akkor felemelkedő hercegi dinasztia ősi gyökereit mutatja be.

Várvezetés és Esterházy fegyvergyűjtemény
Az Esterházy család fegyvergyűjteménye a legnagyobb magángyűjtemény Közép-Európában. A vezetés alatt láthatók fegyverek a 30 éves háborúból, alabástromok valamint török, porosz és francia hadizsákmányok. A legkiválóbb darabok közé tartozik az oszmán díszsátor és az úgynevezett porosz sátor. Ezek Közép-Európa legfontosabb és legjobb állapotban fennmaradt hadizsákmányai közé sorolhatók.
Hirdetés

Fraknó várának építési története
Fraknó vára Burgenland jelképe. Magasan a Vulkavölgy felett, a Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. A vár legrégebbi része, a fölé emelkedő hatalmas középkori torony.

A középkori vár építői mattersdorfi grófok voltak, akik magukat az új lakóhelyük alapján Fraknó urainak is nevezték. Ebből az időből származik a mattersdorfi grófok címerével ellátott öregtorony, és a nagy torony. 1450 körül kihalt a férfiág és a vár 170 évre a Habsburgok kezére került, akik Weißpriach és Hardegg grófjainak adományozták. Ebben az időben a váron számottevő építési változtatás nem történt.

Uralkodóváltás 1622-ben
1622-benI. Esterházy Miklós megkapta II. Ferdinánd császártól Fraknó várát és az uradalamat, mivel átadta az Észak-Kelet-Magyarországon fekvő Munkács várát Bethlen Gábornak, Erdély hercegének. 4 évvel később a grófi címmel, Gróf Esterházy Miklós nádor örökölhető tulajdona lett, majd ezután elkezdte a düledező vár hatalmas erődítménnyé építését. Létrejött egy szilárd bástyaöv, 1632-ben a kápolnát, 1642-ben pedig a kincstárat illetve a lakószárnyat állíttatta helyre.

A főkastély kiépítése
A főkastély kiépítését a 17. század második felétől I. Esterházy Pál hercegkezdte el, Domenico Carlone tervei alapján és Simone Retacco hercegi építész kivitelezésével. Az építmény művészi kidolgozására nagy hangsúlyt fektettek. Dekoratív falfestészet, szoborral díszített bejárati kapuk, egy barokk lovasszobor, valamint egy 2,5 méter hosszú krokodil, ami 1707-ben került kihelyezésre, nemesítették a várat.

Védőbástyából családi trezor
I. Pál herceg halála után megváltozott az erődítmény célja is. Már nem egy biztonságos lakóhely szerepét töltötte be, hanem a család értékeinek "trezorja"-ként szolgált. A levéltár és a hercegi csapatok fegyverarzenálja is itt kapott helyet.

Átépítési munkák és restaurálás
A 18. század 70-es éveiben a hercegi építőmesterek közé tartozó Ferdinánd Mödlhammer megemelte és felújította a tetőt, valamint renoválta és visszaállította a belső termeket. 1887-ben Stornó Ferenc a historizmus ízlésével restaurálta a barokk várkápolnát.
2000-ben újra renoválták. A belső udvar barokk falfestéseit az évszázadok alatt többször átmeszelték. Az 1993 óta tartó restaurálási munkálatok 2004-re lezárultak, a vár tehát már színpompás barokk együttesként mutatkozik, amely a maga formájában páratlan az Alpok északi részén.
Madártávlatból Madártávlatból
Fraknó vára Fraknó vára
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Fraknó, Forchtenstein, Esterházy kincstár, fegyvergyűjtemény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-04-25 10:20:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü